torsdag, november 10

Här vare reportageböcker!

Bokdjungeln efterfrågade tips på bra reportageböcker, och jag tänkte att det är lika bra att skriva ett inlägg. Här är mina favoriter, som åtminstone jag klassar som någon form av reportage. Fyll gärna på i kommentarerna om ni har fler tips!

De apatiska - Geller Tamas
Kan tänka mig att den här boken avskräcker många med både sin tjocklek (600 sidor) och ämne: apatiska flyktingbarn och asylpolitik. Men som jag tidigare bloggat om boken så läste jag hela på en helg, de tre hundra sista sidorna i ett svep. Om ni gillade Tamas Lasermannen gillar ni det här. Kan nästan lova. Läs!

Ok, amen - Nina Solomin
Nina är svensk journalist, och judinna. Hon bestämmer sig för att försöka förstå de ultraortodoxa judarna, Chassiderna, som lever i Williamsburg/Brooklyn i New York. Den här boken fick mig att vilja besöka New York och när jag väl åkte dit (två gånger) besökte jag deras område. Två gånger. Obeskrivbar känsla att vandra omkring där. Som i en film. Så vansinnigt intressant. Har tidigare bloggat om boken här.

In cold blood - Truman Capote
Klassiker! Jag såg filmen Capote samtidigt som jag läste boken, vilket liksom förhöjde både läs- och filmupplevelsen. Boken handlar om ett rånmord på en familj, med stort fokus på gärningsmännen. Filmen handlar om Capote själv under tiden han skrev på boken.

Världens lyckligaste folk - Lena Sundström
Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den här boken. Men en lättläst, rolig bok om hur främlingsfientligheten i Danmark har fått fotfäste bland alla partier, överallt i samhället. Perfekt bok att köpa och ge bort till någon i present.

Google-koden - Andreas Ekström
Har tidigare bloggat om boken här och den känns lite som ett tidsdokument. Kan kanske tyckas nördigt vid första anblick, men den är lättläst och ger en god inblick i företaget som alla som någon gång surfat runt online använt sig av.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad snällt, tack och bock! Har endast läst Lasermannen och har påbörjat De apatiska, men har av någon konstig anledning lagt den åt sidan. Är imponerad över Gellart Tamas! Blir nyfiken på de andra..:-)

Jessica (ord och inga visor) sa...

Vilka fina reportagebokstips. Jag gillade verkligen inte "Lasermannen" eftersom jag uppfattade det som att den innehöll alldeles för mycket polisgojs som inte intresserade mig, men har velat läsa "De apatiska" som jag nu tack vare ditt inlägg har skrivit upp på min långa vill-läsa-lista. Samma sak med "Världens lyckligaste folk". Ok amen har jag läst och blev fascinerad av. Jag visste knappt ngt om ämnet innan och tyckte det var givande läsning. Jag ska fundera på ett eget inlägg med reportageboktips, jag har gjort ett sådant för evigheter sedan men det är dags igen.