söndag, oktober 31

Förlagen och recensions-exen

Ja, det var det här med recensions-exen då. Jag har fått så mycket böcker att jag knappt hinner läsa alla. Vilket lyxproblem! Några har jag delat ut till de andra i bokcirkus! för att de fina böckerna inte ska ligga olästa allt för länge. Jag tittar på högen med böcker och får lite dåligt samvete för att jag inte läser 24/7 så att de blir utlästa fortare. Men! Jag ska läsa dem. Jag är förbaskat glad över denna rikedom! Av sju förlag var det sex som skickade böcker. Av vissa bad jag endast om en bok medan jag bad om flera från andra. Några av böckerna har vi redan recenserat här på bokcirkus! men här är i alla fall hela listan:

Albert Bonniers förlag
Bengt Ohlsson – Kolka
Louise Boije af Gennäs – Högre än alla himlar
Ayaan Hirsi Ali – Nomad
Det finns en särskild mejladress för förfrågningar om recensions-ex. Dit skickade jag ett mejl där jag frågade om böckerna. Jag fick inget svar men jag fick böckerna hyfsat snart därefter.

Charlie by Kabusa
Red. Gustav Almestad och Erika Söderström – Skamlöst - Erotiska Noveller
Jag skickade ett mejl, fick svar snabbt om att jag kunde få ett ex så fort boken kommit från tryck. Och det fick jag.

Damm förlag
Förlaget har en bra sida där man kan beställa recensions-ex direkt. Jag klickade i och fick mitt recensions-ex ganska snabbt.

Norstedts
Erica Jong – Rädd att flyga
Erica Jong – Förföra demonen
Henrik Berggren – Underbara dagar framför oss
Maria Sveland – Att springa
På hemsidan finns möjlighet att beställa recensions-ex om man har inloggning. Det har jag inte. Istället mejlade jag kontaktpersonen och frågade om böckerna. Jag fick inget svar. Jag mejlade igen. Jag fick inget svar. Några böcker fick jag inte heller.

Ordfront förlag
Bob Hansson – Vips så blev det liv!
Anna Ringberg – Boys
Per Östling – Aldrig stanna kvar
Precis som på Damms förlag kan man beställa recensions-ex direkt från hemsidan. Det gjorde jag och jag fick böcker!

Piratförlaget
Morgan Larsson – Radhusdisco
Jag mejlade och fick som alltid ett snabbt svar. Böckerna kom snart därefter.

Weyler förlag
Josh Bazell – Spöa döden
Jag fick svar på mitt mejl snabbt men boken tog lite tid. Faktum är att jag hade glömt bort att jag bett om den när avin kom så det blev en glad överraskning.

Jag har även fått två böcker från X-publishing, nämligen En gång av Margaret Wild och Oppositionspartiet av Gun-Britt Sundström. Det var dock innan jag skulle göra mitt lilla förlagstest.

Jag kan alltså konstatera att bokförlagen varit åh så generösa med sina recensions-ex. Alla förutom Norstedts då. Jag vet att Norstedts varit generösa gentemot andra bokbloggare men jag vet inte hur dessa i så fall har beställt. Jag fick varken svar eller böcker. Men resten. Resten! Så fint. Visserligen vet jag att det kostar de stora förlagen väldigt lite egentligen att ge bort recensions-ex men vad gäller de mindre förlagen är det ju desto finare. Eller ja, fint och fint. Jo, det är det ju, men de får samtidigt PR tillbaka. Jag tycker att det är ett bra utbyte jag. Jag ska bara läsa alla böckerna också. Just nu läser jag vår bokklubbsbok Cracks samtidigt som jag läser Louise Boije af Gennäs Högre än alla himlar. Jag har en himla fin bokhög som väntar.

3 kommentarer:

Annica sa...

Hej!
Jag har fått en massa rec.ex av en hel del förlag.
Dock blir man besviken på de största Bonnier och Norstedt, de kan inte ens ta sig tid att svara på mailen.
Men jag har fått många böcker från de mindre förlagen, även som barnen ska läsa och som vi sen ska recensera ihop, jättekul tycker både jag och barnen.

Anna sa...

Det gör mig egentligen ingenting om de inte svarar utan bara skickar böckerna. Men om de inte skickar böcker tycker jag att de kan ta och skriva något. Bonnier gav mig ju tre böcker så där är jag mycket nöjd. Vad Norstedts håller på med vet jag dock inte.

Hanneles bok-paradis sa...

många gobitar