lördag, augusti 14

The Secret History

The Secret History (Den hemliga historien) av Donna Tartt klassade jag nog som en modern klassiker, när jag köpte den på loppis för 1 pund för några år sedan. Kanske är det därför den stått i min bokhylla sedan dess, jag har någonstans fått för mig att klassiker per definition är svårlästa. (Hej Jennys utmaning!) Så är dock inte alls fallet med Den hemliga historien. Jag gillade den mycket, och funderar på att snart ge mig i kast med Tartts The Little Friend. (Någon som har läst den? Är den bra?)

Den hemliga historien är underbart dekadent i början. De super, röker, är uppe hela natten och är smärtsamt bakfulla på föreläsningarna. Livet! Filosofin! Spriten! Någonstans i mitten börjar jag dock bli lite besvärad av dekadensen, de ständiga återställarna, uppgivenheten. Kanske är det därför som jag tycker om boken, för att den berör mig på något vis. Bortslängd ungdom är ett underliggande tema, och jag vill någonstans att det ska lösa sig på något vis. (Eller så blir jag bara sugen på att dricka två flaskor vin och läsa klassisk grekiska. Inte för att jag skulle fixa det, jag är dålig på att vara bakfull, men ändå.) Tartt fick mig att läsa nätterna igenom under semesterns sista skälvande dagar, och ja, då är det en bra bok. Modern klassiker eller inte.

13 kommentarer:

Cia sa...

Det här faktiskt den största Skolboken av dem alla. Och med det menar jag utspelar sig på en skola, vilket är det tema som förekommer oftast bland mina favoritböcker.

Jag har läst Den lilla vännen också, men gjorde det långt innan jag visste vem Tartt var, och blev tyvärr inte imponerad. Men jag känner att det kanske vore läge att ge den en ny chans.

Läste jag förresten inte också att Tartt är på gång med en ny. Eller var det bara att hon borde vara det med tanke på tioårsmellanrummen bland böckerna... Ska kolla upp!

Sara sa...

Jag gillar också skolböcker! Började läsa Prep av Curtis Sittenfeld igår, på omslaget står det "The O.C meets Donna Tartt's The Secret History", och jamenar, då måste det ju vara en riktigt bra bok.

Cia sa...

Åh, jag älskar Prep!

Sen har ju Fördjupade studier i katastroffysik kanske inte samma status, men jag älskar den med på grund av formatet och händelseutvecklingen. Och Gentlemän och Spelare av Joanne Harris. Och De döda språkens sjö av Carol Goodman.

Sara sa...

Ja, Fördjupade studier i katastroffysik har jag läst, vet inte om jag fick samma känsla dock. Minns att jag plöjde "internat-böcker" när jag var liten, drömde att jag gick på ett gammalt engelskt internat.

Kanske är det därför som jag gillar Harry Potter också?!

Ska kolla upp de andra böckerna, tack!

Cia sa...

Harry Potter är helt klart samma kategori :) Liksom Ondskan.

Sara sa...

Haha, ja, jag arbetade med Ondskan med en klass i säkert två månader. Vet inte om jag egentligen tycker om den, men den är oerhört tacksam att diskutera kring, värderingar och så vidare, när man jobbar med femtonåringar. Den växte liksom, trots att jag stör mig på att Guillou målat upp detta som en slags självbiografi utan att ge huvudpersonen riktiga flaws.

Evelina sa...

Åh vad jag längtar efter att börja läsa min loppisfyndade bok.

Bokbabbel sa...

skolböcker kallas även aka-porr! :) internatskolor och annat som bokmlar tenderar att gå igång på :)

Jag älskar den sortens böcker, men den här har jag i hyllan utan att ha läst fast jag vet att jag borde, det är rätt skumt faktiskt!

Sara sa...

Aka-porr, strålande!

Och läs den! Göre ba!

Haren sa...

Ska genast inforskaffa.

Sara sa...

jag började på the little friend men tog mig aldrig igenom den. jag tror att jag förväntade mig att den skulle likna hemliga historien berättartekniskt, men den var väldigt.. långsam. jag har kvar bokmärket och jag har hört att den blir bättre/mer spännande dock!

bästa internatboken (i likhet med hemliga historien, prep osv = bret easton ellis rules of attraction!)

Cia sa...

Ja, aka-porr är ju ett klassiskt bokhorabegrepp, men jag tycker liksom inte om det. Det sammanfattar inte det jag vill. Akademisk är inte rätt etikett på alla böcker som jag vill ha in i genren, så jag letar fortfarande efter något bättre! Och nej, jag tycker inte Skolböcker är bra heller :)

Tack för Bret-tipset! Ska genast undersöka.

Lisa H sa...

Ja, läs Den lille vännen! Den är, som någon sa, lite långsam - men mycket fin!
Däremot har jag inte tagit mig igenom DHH. Var nog inte in the mood just vid tillfället, för jag kan inte tänka mig annat än att jag skulle gilla den!