onsdag, oktober 26

Ni som skickar oss recensionsexemplar - fungerar det?

I tv4 Nyhetsmorgon i söndags pratades det om att böcker är ett hett samtalsämne på nätet (se klippet nedanför), Anton hade med sig en lista på de mest bloggade böckerna just nu. Det är kanske inte helt oväntat att den listan inte stämmer speciellt bra överens med försäljningstoppen, men jag blev ändå lite förvånad. Och har inte riktigt kunnat sluta tänka på det. Som bokbloggare får vi rätt mycket mail från förlag om recensionsexemplar, men jag har en känsla av att det inte är böckerna som förlagen tror kommer bli storsäljare som i första hand erbjuds, utan snarare de som behöver en extra skjuts. Vilket ju inte är så konstigt. Men eftersom många av de som skickar mail till oss påstår att de läser bloggen tänkte jag slänga ut en fråga: Hur tänker ni när ni erbjuder recensionsexemplar, vilka böcker erbjuds? Hur fungerar det? Hamnar vissa av böckerna ni skickar ut på mest bloggade-listor efteråt som ett resultat av just recensionsex? Och så något som vi i bokcirkus! själva funderar över ibland - blir ni glada även om vi sågar böckerna, i stil med "all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet"? Vad tror ni andra, ni som kanske inte sitter på ett förlag men ändå har erfarenhet, typ är bokbloggare själv? Eller bara har en åsikt?

(Okej, det blev väldigt många fler frågor än en. Förlåt?)
Hetaste%20samtals%C3%A4mnena%20p%C3%A5%20n%C3%A4tet

8 kommentarer:

Böckerx3/Metta sa...

Bra fundering där, jag har tänkt samma saker. Ska bli spännande att se om ni får några svar!

Anna Vogel sa...

Hej!
Förlaget Aglaktuq, som är ett litet, egenutgivande förlag, gör ingen skillnad mellan utskick till bokbloggar, som Bokcirkus, och till övrig media. Den enda skillnaden är att ett litet fåtal stora kulturredaktioner (som DN och SvD) får böckerna direkt med brev, medan vi skickar ut en länk för nedladdning av e-bok och ljudbok, samt erbjudande om gratis pappersbok, till övriga media, inklusive bokbloggar. Med våra böcker Våld och Den ryska sjalen (2010) gjorde vi en stor satsning mot bokbloggar, vilket hör ihop med att vi ser oss som ett undergroundförlag (bokbranschens punkare!) och att bloggkulturen är en subkultur som vi känner stark samhörighet med. Vi skulle med andra ord aldrig få för oss att pracka på bokbloggarna något slags andra klassens titlar, eller titlar som måste "tas om hand". Nej, vi vill visa bokbloggarna det finaste vi har. På fråga två, om vi ser sågningar som något negativt eller något positivt, menar vi att en även dålig recension är ett sätt att ta en bok på allvar, att erkänna att den finns och det gillar vi. När böckerna har lämnat förlaget är det läsarnas böcker, och vi respekterar alla läsningar av dem.

Evelina sa...

Hej Anna!

Vilket bra svar, TACK! Jätteintressant att läsa.

Anonym sa...

Hejsan,

Basil förlag har (än så länge) så pass liten utgivning (3-4 titlar per år) och har hittills skickat ut dem till alla bokbloggare vi har kontaktuppgifter till. Vi tycker att bokbloggarna har en jätteviktig uppgift - bokpratet flyttar mer och mer ut på nätet och bloggarna fyller den uppgift som bokhandeln inte längre verkar förmå (undantag finns naturligtvis). Det är ni som diskuterar och tipsar om böcker, något som är helt ovärderligt.
För att ta ett konkret kommande exempel på hur recensionerna kan användas så tänker vi trycka citat från alla underbara recensioner av "50 sätt att träffa den rätte" av Lucy-Anne Holmes i inlagan till uppföljaren som kommer i april.
På frågan om dålig recension håller jag nog med Anna Vogel. Smaken är ju som baken (tyvärr, jag tycker att alla borde ha samma smak som jag :-))och man kan som förlag inte begära att alla ska älska det man ger ut lika mycket som man själv gör.

Ungefär så.

Hör jättegärna av er om ni har andra funderingar.

Allt gott!
Helen Ljungmark på Basil

Jessica (ord och inga visor) sa...

Jag brukar alltid tacka nej om förlag mailar förslag om recex om böcker som jag inte tror är min grej. För lite tid och för mycket böcker, typ. Brukar däremot själv granska de förlag jag gillar och deras kataloger (det brukar oftast röra sig om de stora förlagen + några mindre). Sedan skickar jag ett mail med en lista på de böcker jag vill läsa och ett tag senare dimper önskemålen ner på mitt postkontor ett efter ett. Jag läser visserligen inte så mkt bästsäljande litteratur men ändå. Och jag tror förlagen gillar att folk skriver om böckerna, good or bad, eftersom det ändå kan göra folk nyfikna. Om t. ex en skräckfantast läser min blogg och jag sågar en skräckbok eftersom det inte är min grej, så kan ju fortfarande skräckfantasten bli lässugen. :) Dessutom, i och med att förlagen nu börjat inse grejen med bokbloggar, så tror jag de är professionella nog att behandla dessa som andra mediakanaler. Dvs med respekt för deras åsikt och hantering av boken. Men det här är bara vad jag tror. :) de vinner lika mycket på oss som vi vinner på dem.

Anonym sa...

Precis så Jessica. Och ett litet förtydligande med mitt förra inlägg. Vi skickar naturligtvis inte ut böcker till alla bloggare vi har kontaktuppgifter till, utan information om böckerna inför releasen ... skrev lite snabbt där.

/Helen på Basil

Evelina sa...

Tack för era svar! Så otroligt intressant att läsa. And keep them coming :)

Jessica - Håller med, jag hinner tyvärr nästan aldrig läsa recensionex eftersom det ju innebär att jag inte läser de böckerna jag VILL och tänkt läsa. Förutom de gångerna då det sammanfaller.

Jessica (ord och inga visor) sa...

Evelina: För mig sammanfaller det ofta då jag dreglar över katalogerna men nu har jag tagit på mig MÄNGDER av recex den här hösten så jag ska ju ha två månader (december + januari) då jag bara läser hyllvärmare. Tror det kan bli bra. :)