söndag, april 10

Äta djur?

Sent i går tittade jag på veckans Babel där man hade en intervju med Jonathan Safran Foer och hans bok Eating Animals/Äta djur (klicka här för att se intervjun) som även Sara tidigare skrivit om, samt en diskussion i studion med bland annat Per Moberg om att äta kött. Jag har fingrat på Eating Animals flera gånger senaste året men inte orkat köpa den av precis de skäl som Foer pratar om i intervjun - jag orkar inte ta till mig det här just nu. Vet att jag borde, vet att den kommer påverka mig kraftigt men jag vet också att jag kommer läsa den. Antagligen ganska snart. Det jag gillar med Foer är att han i intervjun även poängterar problematiken med att gå från köttätande till vegetarian bara på grund av hans bok (eller snarare på grund av de fakta han belyser). Det är ett ganska stort och drastiskt steg för en normalkonsument av kött, men att det inte heller är hans syfte att vända köttätare till vegetarianer. Snarare att få folk att reflektera, äta bättre kött, inte äta kött av ren vana utan mer som lyxvara. Och helst inte på restaurang där det är mycket svårare att kontrollera ursprunget på köttet. Jag gillar det här synsättet och tror att det är sunt och fullt applicerbart på många fler områden än bara att äta kött - allt från att hellre träna färre gånger men regelbundet istället för att bara pressa inför beach 2011, hellre sopsortera litegrann och tänka miljövänligt inom vissa områden än att känna stressen och pressen för att vara 100% miljövänlig och istället lida av dåligt samvete och kanske sluta med att inte orka göra något alls. För något år sedan läste jag ett reportage i Filter där man jämför ursprunget på tre olika sorters fläskfiléer i kyldisken, svensk fläskfilé, svensk ekologisk fläskfilé och dansk fläskfilé, genom att helt enkelt besöka tre grisfarmar som producerar just de tre olika typerna av kött. Jag har sen dess inte ätit dansk fläskfilé. Läs artikeln här, extremt läsvärd och intressant. Och så ska jag ta mig i kragen och klicka hem Eating Animals så fort jag samlat lite mer mod.

3 kommentarer:

Ela sa...

Jag slutade äta kött för sju år sedan, mest för att jag plötsligt tyckte det var äckligt. Att hälsa på en bondgård och klappa grisar för att sedan åka hem och äta fläskkotlett gick inte ihop i mitt huvud, det var som om jag skulle äta hunden. Gränserna för vilka djur man äter suddades ut för mig. Jag har aldrig varit någon militant vegan som försökt tvinga på andra människor mina åsikter och vanor, tvärtom har jag aldrig haft problem med att mina vänner äter kött. Bara jag slipper. Men den här boken kommer jag rekommendera alla jag känner för den är skriven på ett sätt som gör att man kan ta den till sig. Jag läser den då och då, korta stycken, lite i taget. För det är jobbigt att läsa om djurens elände. Men det är en viktig bok.

Duktiga Tjejen sa...

Hoppas att du sen går från ekologisk fläskfilé till INGEN fläskfilé, ett litet steg i taget... Jag äter som bekant fisk och fågel, men åtminstone inget annat kött sen 20 år. Hoppas fler inser att den kosten är den bästa för de flesta.. ;)

Evelina sa...

Ela - precis, utan att ens ha läst boken tror jag ändå att det här är något som kan få människor att börja omvärdera vad och hur de äter. Tror mycket mer på sån pedagogik, där man inte heller dömer någon som inte går all in från första början, utan snarare uppmuntrar babysteps än kommer med pekpinnar.

Duktiga tjejen - Varför inte köra igång en bloggutmaning där du slutar äta fisk/fågel och samtidigt lockar andra att sluta med t ex fläskfilé eller kyckling samtidigt? Tror jag kan inspirera.