tisdag, augusti 10

Sverige; landet där vi läser böcker 20 minuter om dagen.

Dagens DN berättar att Uppsalaborna läser mest i landet, 23 minuter om dagen ägnar de åt böcker. Minst läser de i Gävleborg, ungefär 13 minuter om dagen. Riksgenomsnittet: 20 minuter.

Den här lilla notisen får mig att fundera på flera saker. Först: vilka har de frågat? Har de verkligen fått till något slags riksgenomsnitt, eller är det bara jag som tänker att 20 minuter om dagen är ganska mycket? Nog för att jag måhända är en av dem som drar upp snittet, men herregud, det finns ju massor av människor som aldrig läser böcker alls.

Min andra fundering är: Vad i hela fridens namn ska de göra med informationen att Stockholmsbor och Skåningar läser ungefär lika mycket, om än lite mindre än Uppsalabor? Vet någon en internationell jämförelse liknande denna?

Människors vana att läsa beror på många saker. Klass, kön, bakgrund, var man lever, föräldrarnas utbildningsnivå, lärares förmåga att inspirera, tillgång till böcker och inte minst TID. Jag tror inte att länsindelade undersökningar säger någonting alls om detta. Kanske var det inte poängen heller. Man kan dock läsa längre in i tidningen att IKEA-katalogen har 400 miljoner läsare. Den tar väl kanske 20 minuter att bläddra igenom? (Men de kan väl ändå inte räkna den som en bok? Va?)

Hur länge läser ni varje dag, om ni gör något slags genomsnitt? Kan vi inte göra ett statistiskt jättedåligt urval med bara boknördar och se vad vi kommer fram till?

(Sveriges Annonsörer har beställt Sifo-undersökningen, står det.)

12 kommentarer:

Jenny sa...

Två timmar skulle jag säga. Give and take (åker väldigt mycket pendeltåg), fast läser mycket mindre på helgen, ibland ingenting.

Anna sa...

Prick tjugo minuter.

Sara sa...

Men gud, du ÄR ju genomsnittssvensken Anna!

Jag läser nog ungefär 40 minuter, när jag jobbar. När jag har sommarlov är nog snittet två timmar.

Anna sa...

Jag är så normal man kan bli. Inget som sticker ut här inte.

Cia sa...

Men alltså, jag är ju från Gävleborg. Och när jag bodde där läste jag garanterat flera timmar om dagen. Fram och tillbaka till skolan, minst en timme, åtminstone på gymnasiet. Och sen minst en timme hemma. Och mina föräldrar som fortfarande bor där läser nog mer än en timme var de med. Om vi (och många andra utgår jag ifrån) då dragit upp genomsnittet vill jag inte tänka på hur lite de andra läser...

Men just nu kanske jag läser 30-40 minuter på tunnelbanan. Jag lyssnar också lite ljudbok under arbetstiden samt försöker läsa på kvällen, men inte jämt jämt så kanske i snitt 1 timme.

Och Jenny: Hur blev dina pendelresor så långa? Jag väljer ju att åka tunnelbana för att lästiden blir så kort på pendeltåget :)

Anna sa...

Fast alltså, jag ljög nog lite. Jag läser nog ca 20 min innan jag ska sova varje kväll, om jag inte är jättetrött. På väg till och från jobbet läser jag ofta också, men inte alltid. OM jag läser blir det kanske 20 min per sträcka. En riktigt maxad dag blir det alltså typ en timmes lästid. Kanske skulle jag snitta på 37 minuter då, inte 20.

Evelina sa...

Tror jag hamnar på 30min - 1 timme per dag. Om man slår ut det över hela veckan, kanske lite mer.

Gjorde en snabb uträkning, och med risk för att idiotförklara mig själv... Men låt oss säga att 2 av 10 personer läser 2 timmar per dag, resten noll. Det blir i snitt 24 minuter per dag per person. Om min uträkning stämmer blir det ju rätt tydligt hur få som läser mkt kan dra upp snittet för alla (även om 80% inte läser alls).

Audrey Fenn sa...

Genomsnittligt så skulle jag säga att jag inte läser mindre än 40 minuter om dagen. Många dagar mycket mer och sen finns det ju dom dagar det blir mindre (eller inget) ve och fasa.
En sak undrar jag angående undersökningen; gällde frågan uteslutande skönlitteratur?

Linn sa...

Jag brukar läsa till och från jobbet när jag åker buss. Det tar cirka tjugo minuter och blir väl minst en gång om dagen. Sen läser jag alltid innan jag somnar, men det kan vara alltifrån fem minuter om det är en tråkig bok till en timma. Och sen har vi ju dagarna när jag inte gör nåt annat än att läsa och snittar vi ut dom så skulle jag gissa på kanske lite drygt en timma om dagen. Gud vad mycket det låter.

Sara sa...

Audrey Fenn: Jag tycker att vi räknar all läsning av böcker, dock exklusive magasin/dagstidningar och så vidare. Dock inte litteratur om man är student/ doktorand/ läser i jobbet.

Anonym sa...

Det låter faktiskt inte särskilt trovärdigt med 20 minuter per person ... eller räknar de in studenter som hänger med näsan i kurslitteratur hela dagarna då? I couldn't help but wonder .. :)

Jag läser nog ca 1 timme per dag.

Jenny sa...

Cia: alltså, det är ju inte bara på pendeln jag läser... Lyssnar ju nån timme på jobbe med!