måndag, juni 21

Bokklubba

Piratförlaget tipsar i sitt magasin (jag läser tydligen magasin om de är gratis) för 2010 om hur man bäst går tillväga när man bildar bokcirklar. De tycker att man ska tänka i tema och blanda deltagarna.

Vår fina Bokcirkus! är väldigt homogen och hittills verkar det inte ha blivit alltför upprörda diskussioner där vi tyckt olika. Det närmaste vi kommit är nog en liten meningsskillnad om vilken av de lästa böckerna Tipping the velvet och Purple Hibiscus som var bäst. Jag tror att Tipping the velvet vann mot min vilja. Vi kommer från typ samma bakgrund: alla är inflyttade till Stockholm, alla är utbildade, ja sen är vi vita, tjejer och i ungefär samma ålder. Alla vill helst läsa pocket och fastän vi sagt att vi bara ska läsa böcker som finns på svenska verkar det som om alla ändå läser dem på engelska ändå.

Det var egentligen inte så här jag trodde att det skulle bli. Jag trodde att jag skulle få läsa böcker jag inte ville läsa. Att det skulle vara lite tråkigt och en hel ny värld. Istället har jag fått fantastiskt fina bokvänner (även om jag kände alla sen innan), fniss, vin, fika, Kuba cola och någon att prata böcker med.

Piratförlag tipsar om följande sidor om bokklubbar:

Bokhora

Bokcirklar

Bokcirkel online

Dagens bok

9 kommentarer:

Evelina sa...

Haha, har inte tänkt på att vi är så homogena. Och jag hade nog också väntat mig fler vill-inte-läsa-böcker, men samtidigt har vi ju en "urvalsprocess" som gör det svårt ;) Plus att jag tycker att jag fått läsa flera böcker jag faktiskt kanske aldrig valt att läsa annars!

Anna sa...

Men jag kände inte alla innan! Jag hade bara träffat Sara (inte så bara iofs) så jag tycker att jag har vunnit fina bokvänner, vilket är ett stort plus. MEN såklart att det främst ska handla om böcker.

Vi kanske ska införa diktatur så att den som väljer får välja helt själv? Då blir det kanske inte lika homogent?

Eller så kanske vi borde rösta ut några och ta in några som inte är vita tjejer i vår ålder osv.

Vad tror ni?

Åsa (kafka på jobbet) sa...

Njut, säger jag. I min läsecirkel läser vi bara riktigt populistiska skitböcker som röstas fram av den förkrossande majoriteten tanter som ingår i gruppen, men som jag inte representerar. När vi väl ses har hälften av oss läst det vi bestämt att vi ska läsa och tre fjärdedelar av tiden går åt till att prata om barnbarn eller bantning. Hur tar man sig ut?!

Anna sa...

Haha! Så illa är det i alla fall inte hos oss tycker jag. Vi har aldrig pratat om bantning. Jag tycker att vi är ganska bra på att prata om böckerna ändå. Och vi läser inte heller bara populistiska skitböcker! Alltid något. Finns det ett intresse att tala om böckerna tar man sig nog ut ur det där snacket om man vill. Eller så får man ha en moderator! :)

Evelina sa...

Men är det per automatik "fel" att det är homogent? Jag tycker nog inte det. Utan att vi skulle vara så homogena som vi är tror jag t ex inte att den här bloggen skulle kunna existera. Alla vi älskar ju att blogga.

Aldrig gillat det där med diktatur heller ;)

Kvartsliv sa...

Men åh, det låter så härligt! Jag har just flyttat ifrån min lilla bokcirkel i Skåne, så om ni en vacker dag blir en bokklubbare kort så ställer jag mig härmed i intagningskön!

/ inflyttad tjunieårig akademikertjej

Anna sa...

Kvartsliv: Ja du passar ju sannerligen in i mallen i alla fall! :)

Malin sa...

Åh, jag skulle också vilja gå med i en bokcirkel av något slag. Fast inget över internet utan på riktigt. Lite som i jane austen book club. Festligt!

Evelina sa...

Malin - tycker du ska försöka få ihop en bokklubb! Verkar som att MÅNGA vill vara med i en. När vi körde igång var det plötsligt halva vänskapskretsen som ville vara med. Förslagsvis kör du bara ut en fråga på facebook och ser om några nappar. Go for it!