måndag, juni 25

Alla kvinnors bok

I Eslöv av alla ställen ligger (låg?) en av mina favoritbokaffärer. Gud vad jag fyndade böcker där. Det fanns en sån där smal och vinglig trätrappa ni vet? upp till andra våningen. Man kunde böja sig ner vid hyllor och hitta böcker som legat gömda där i åratal. Som i boken Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón. Det kan till och med vara där som min kärlek till andra handsböcker föddes. Ett av mina största fynd genom tiderna kommer härifrån.

Alla kvinnors bok.

Från 1944. Den kostade tjugotvå kronor och visar den moderna kvinnan hur hon ska gå till väga i ämnen som stil, hälsa, etikett med mera. Under kapitlet Hustruproblem går det till exempel att läsa 

Den första nästan löjligt enkla sundhetsregeln för alla hustrur är att de måste inse och erkänna menstrationsperiodens ogynnsamma inflytande på deras andliga jämvikt. // Mannen reagerar naturligtvis mot det överdrivna i hennes sätt att ta upp en obetydlighet eller en sak som för länge sedan var utagerad och som nu grävs upp igen tack vare hennes upphetsade nerver och hennes brist på kontroll av sig själv. // Några timmar senare eller efter någon dag märker hustrun till sin generade häpnad att hon varit offer för en villa. 


Älskar denna bok.

Inga kommentarer: