tisdag, oktober 18

Veckans boktips v. 42

Alltså jag har boktipsat i typ såhära jättemånga veckor nu och inte en enda gång har jag skrivit nåt om Haruki Murakami. Det är duktigt gjort av mig tycker jag, eftersom jag ungefär älskar honom. Men alla är sammalika ju! eller Men dom är ju askonstiga! kanske ni tänker nu och om det känner jag såhär: ja? Det är dumt att ändra ett vinnande koncept tycker jag och köper alla hans böcker sådär bara rakt av. Det är klart att det finns nivåskillnader; Norwegian wood, till exempel, är nog hans lättaste bok och den jag rakt av rekommenderar att man börjar med som Murakami-rookie. Eller möjligtvis Dance dance dance.

Hard-boiled Wonderland and the End of the World är förmodligen den knepigaste. Och den jag tänker tipsa om idag. Det är dubbla världar trippla världar förföljelse spänning kåthet smarthet relationer. Och så Haruki Murakamis fantastiska språk på det.

Seså, köp läs gilla. Varsågod.

9 kommentarer:

josefin sa...

Linn, kan inte du förklara storheten med Murakami för mig? Jag har läst Norweigan Wood och Fågeln som vrider upp världen, men jag förstår inte. Jag gillar hans fantasi och att det är en helt egen knäpp värld, men jag tyckte att båda böckerna var SÅ tråkiga. Det tog verkligen emot att läsa ut dom och nej, jag förstår inte. Förklara så att jag också får vara med i älsk-hypen kring honom!

Linn sa...

Åh, svårt! Ibland är det ju så att man bara inte gillar författare och då finns det nog lite jag kan säga för att övertala dig. Jag kan iofs tro att just dom två böckerna kanske inte passar dig om du vill ha lite mer liksom fart. Bägge är hyfsat långsamma i tempot. Kafka on the shore är lite mer händelserik. Boken jag tipsar om här är helt sjuk, men kanske lite för koko. Men du som gillar musik skulle nog gilla Dance dance dance. Om du nu vill envisas med att vilja tycka om Murakami.

Det jag gillar med honom är tonaliteten. Jag gillar hur meningarna ser ut, hur dom låter när jag läser dom. Det är ett långsamt sätt att skriva, vilket jag normalt inte gillar, men just för att jag tycker att det är vackert så gör det ingenting här. Jag gillar hans fantasi och hur han balanserar mellan verklighet och orealism. Jag gillar att allt utspelas i Japan för det blir liksom mer trovärdigt för jag har inte varit där.

Till sist: Läs på engelska! Det är då det är fint. Har du gjort det?

Linn sa...

Eh, och där tog jag för givet att det var shadows of echoes-josefin. Om det inte är det så ber jag om ursäkt för att jag gissade vad du gillar.

stina sa...

Jag försöker sälja in Murakami till allt o alla jag träffar. Alltså, det blir ju inte bättre än så.

Jag började med A wild sheep chase, och den var en himla bra start. Fast sen har jag ju också varit helt såld på resten.

Har du läst 1Q84 än? Jag försöker vänta tills den engelska kommer ut, men herreminje vad svårt det är att vänta.

Linn sa...

Stina: Ja, vi HM-lovers har ju en tendens att pracka på folk böckerna. Därför jag är så stolt att jag inte har gjort det förrän nu. Hehe.

Och nope, väntar på engelska. Har redan kört pre-order på Amazon så jag väntar bara på leveransmailet när de släpps.

stina sa...

Linn, det går ju inte att låta bli prackandet. Bäst är när man försöker pracka på en HM-lover som man inte ens vet är en HM-lover (har hänt mer än en gång) o sen bondar man fint.

Åh, såklart. Jag har dock sjuk otur och råkar bo i ett land dit Amazon vägrar leverera. Det får jag väl iofs fixa på ngt sätt, så värt det.

Förresten, du som verkar ha en alldeles ypperlig boksmak (scrollade ner och fick ett sug att läsa A Million Little Pieces igen, åh!), om du skulle välja 5 böcker jag MÅSTE läsa (och kan tvinga mina föräldrar som hälsar på nästa vecka att ta med sig), vad skulle det vara då?

Linn sa...

Har du kollat både amazon.com och amazon.co.uk? Bara litet tips. När jag bodde i Australien funkade co.uk men inte com nämligen.

Men till frågan: Oh. The. Pressure. Många böcker har jag nog tipsat om här pga. tipsar om favoriter, men here goes en blandad kompott:

1) Magical Thinking - Augusten Burroughs (för skratt)
2) The perks of being a wallflower - Stephen Chbosky (för lite annorlunda)
3) Den sista kulan spar jag åt grannen - Fausta Marianovich (för utbildande och tanke)
4) We are all made of glue - Marina Lewycka
5) The final testament of the holy bible - James Frey (för språket berättandet historien)

3) går att byta ut mot The Lucifer Effect av Philip Zombardo (om du gillar psykologi) eller Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeldt om du hellre läser ungdomsroman.

Då tror jag att du har en skön blandning böcker som inte kommer tråka ut dig av likformighet och där det går att parallell-läsa om du är lagd sån.

Hoppas du hittar nåt du gillar!

Jojjo sa...

Jag har bara läst Norwegian Wood men blev inte störtförälskad. Jag gillade tonen men jag kanske är lite för pryd för den, haha. Tyckte mest det blev jobbiga scener med allt sex. Plus att introduktionen där han satt på flygplanet och mindes var lite onödig, den scenen gjorde inget för resten av boken. Hade velat att nutiden skulle återkomma på nåt vis och vävas in i historien. Men ska nog ge det en till chans, kanske Kafka on the shore

Linn sa...

Det är ju rätt mycket sex i alla hans böcker, så om du är prydo så kanske inte Murakami är nåt för dig ändå. Hehe.