torsdag, augusti 25

Tema dig tills du dör!

Vi går ju efter en mycket rättvis lista när vi väljer böcker till våra bokcirkus!möten. En i taget väljer vi cirka fem böcker där vi sedan röstar fram tillsammans vilken av de fem böckerna vi ska läsa. Det är bara det att jag vill välja böcker HELA TIDEN. Det är mitt favoritmoment i vår klubb. Jag har tretton teman på gång varje gång jag ska välja (älskar även teman).

Jag inser ju att jag inte kan ha så här många teman i mitt huvud hela tiden, så för att lätta på trycket tänker jag skriva upp några teman här, så att jag har någonstans att göra av dem.

Toppliste-temat
en lista med böcker från topplistor i världen. Det här temat kan vara lite jobbigt att fixa till om man bara kan svenska, engelska och spanska, då listorna bland annat kan vara på japanska, med japanska tecken och man inte fattar någonting alls. Ja, sen måste man kolla upp så att boken även skrivits på ett språk som vi faktiskt kan läsa.

Fem val:
1. Från Tyskland har vi Charlotte Roche (som skrev Våtmarker) med romanen Schoßgebete som ligger på andraplats på en topplista i Tyskland.

2. På topplistan i Storbritannien har vi One Day, One Day och One Day på topp tre. Det känns ju lite tråkigt plus att jag vet att flera av oss i bokcirkus! har läst den. Om vi istället tar nummer sex så får vi fram When God Was a Rabbit av Sarah Winman.

3. Från USA har vi förstaplatsaren the Help, av Kathryn Stockett, som vi inte hade kunnat läsa eftersom jag redan läst den.

4. I Kanada verkar man läsa ungefär samma som man gör i USA. Dock! Emma Donoghue bor i Kanada och har skrivit Room. Den ligger på plats sju och jag har hört mycket fint om den där boken.

5. Om man vill överkursa så går man in på franska Amazon och googleöversätter tills man blir galen. När man är galen hittar man till topplistan och eftersom en japan ligger som nummer ett så tar man nummer två: David Foenkinos bok La délicatesse.

Nu har det här inlägget tagit sån jävla tid att skriva att jag har ont i rumpan och därför bara droppar andra teman utan att skriva exempel på böcker:

Afrika-temat. En lista med böcker från den stora kontinenten Afrika, eftersom jag är lite dålig på att läsa böcker som inte är europeiska/amerikanska.

Klassiker-temat. Alla de där böckerna som man alltid säger att man ska läsa, men aldrig gör. Som Brott och straff, till exempel.

Chicklit-temat. Damma av det där skämmiga temat och hitta en som faktiskt är bra.

Så, nu ska jag lägga mig på sängen här i skärgården och äta praliner (på riktigt alltså).

4 kommentarer:

Jenny sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Duktiga Tjejen sa...

Ja, välja böcker är verkligen roligast! Ni måste läsa Room. Eller ja, om ni inte läser den i Bokcirkus måste du göra det ändå. Jag hoppas att du gillar den så mycket som jag har promotat den...

4everfine sa...

Att addera till Afrikatemat är kanske postcolonial-tema. Läste det på uni en kurs och det var så jävla kul. Böcker av författare från postcoloniala områden, som exempelvis Afrika, Indien osv. Finns mycket bra att välja bland.

Evelina sa...

Jag vill läsa ROOOOOOOM!