tisdag, maj 10

Freedom - Jonathan Franzen


Jag tror inte att någon av oss lyckades få tag på just det här omslaget, men eftersom det är snyggast får det ändå representera boken i det här inlägget.

Jag hade ju lyckats kuppa in en lång bok. Så lång att jag själv läste ut den först en kvart innan övriga medlemmar anlände till kvällens möte. Som sig bör hade jag förberett en kort presentation av författaren och boken och här kommer en snabb sammanfattning av mycket viktig fakta.

  • Temat för mitt urvalsheat var Oprah's Book Club och faktum är att det här är Jonathan Franzens andra bok som platsar i världens mest välkända bokklubb. Den första var The Corrections som skapade en smärre skandal. Mer om det senare.
  • Jonathan Franzen fick sina glasögon kidnappade under en releaseturné i London höstas. Kidnapparna krävde 100 000 pund i lösensumma och glasögonen återficks först efter inkallandet av polishelikoptrar.
  • Ett första utkast, till vilket det gjordes mer än 200 ändringar i slutändan, blev publicerat i förtid och sålde i tiotusental innan misstaget upptäcktes. Trots att man försökte få tillbaka böckerna finns fortfarande många kvar bland bokentusiaster.
  • Freedom skrevs under en tioårsperiod som författaren spenderade i ett ljudisolerat rum.
  • Jonathan Franzen var den första amerikanska författaren att hamna på omslaget till Time Magazine sedan Stephen King gjorde det år 2000.
  • Det svenskklingande efternamnet beror på att hans pappa är svensk.

Med anledning av all uppmärksamhet författaren och hans böcker fått i en mängd olika sammanhang gissar vi att han har grymma PR-människor i ryggen som på ett effektivt sätt skapar en hype och gör många nyfikna på såväl personen som böckerna.

Vi är ganska ambivalenta i vår bedömning och har en hel del att prata om. Det finns både saker vi tycker riktigt riktigt mycket om medan det samtidigt finns både avsnitt och karaktärer vi inte uppskattar alls. Men framförallt är det formatet det handlar om.

Boken består av ett antal delar som fyller olika funktioner och har olika upplägg. Den inleds och avslutas med ett utifrånperspektiv över familjen Berglund och innanför dessa tar den kvinnliga huvudpersonen plats genom två självbiografier som spänner över långa tidsperioder. Övrigt utrymme fylls växelvis av de manliga huvudkaraktärerna genom tredjepersonberättande.

För min del är det det här som gör boken intressant. Personen jag kan identifiera mig med i en tid i livet framstår helt annorlunda tjugo år senare eller genom någon annans ögon. Varje karaktär får flera dimensioner. Boken har tagit lång tid att skriva och vi tror att det med tanke på upplägget inte varit negativt. Det har funnits tid till utveckling och behovet av ett sammanhängande flow har inte varit akut.

Men det är också upplägget som genererar negativa betyg. Vissa avsnitt är rent ut sagt tråkiga och ointressanta. Vissa blir för långa och orelevanta. Det blir tydligt att inte alla får komma till tals när de flesta kvinnor som förekommer endast blir skildrade som bipersoner utan klart syfte. Trots det tycker vi ändå inte att det blir för manligt. Beskrivningarna är raka och inkluderande och beskriver både de manliga och kvinnliga perspektiven.

Husguden Curtis Sittenfeld har skrivit en fin recension för The Guardian som går att läsa här. Allt som har med Oprah's bokklubb att göra finns här.

Det samlade betyget den här gången blir 3,94 och placerar Freedom över medel på en stabil fjärdeplats!

Inga kommentarer: