tisdag, februari 22

The Great Gatsby

Vi läste alltså The Great Gatsby, av F. Scott Fitzgerald, och tre tappra ur bokcirkus! träffades för att diskutera boken. Två av dessa hade läst fullversionen, medan fuskaren (eh, jag) som tydligen går mer på omslag än på det finstilta vid internetbeställningar läste en lättläst penguin reader. Gott nog, kan tyckas. Fast då vet jag å andra sidan inget annat.

The Great Gatsby utspelar sig i 20-talets USA, det är Long Island och New York och man sveps med i tidsandan ganska snabbt, tyckte vi. Även två av de som inte deltog i träffen gillade språket, och boken som helhet. Man uppfattar boken som en klassiker, och sånt gillas ju. Att känna sig kulturell och allmänbildad och ha läst de där böckerna man ska ha läst och sånt. Det var en lättläst klassiker, tyckte vi (mest jag, eh). Vi blev dock lite besvikna på att baksidetexten utlovar dekadenta tjugotalsfester, men boken innehåller alldeles för få av dem för att det ska hålla. Vi fastnade också i lite diskussioner kring hur mycket av boken som faktiskt var baserat på författarens liv, vilket antyds i introduktionen. Någon visste att en av karaktärerna i boken faktiskt finns i verkligheten.

Sen hamnade diskussionerna lite mer på nivån Varför heter platserna East Egg och West Egg, det känns som att de bor i några slags rymdägg! och att karaktären Jordan i boken påminner om Dana i L-word. Vi pratar alltid om viktiga saker när vi har bokcirkus!-möten förstår ni.

Kort och gott: vi gillade! (vissa mer än andra, som ni kan se)

1 kommentar:

Bohusläningens Bokblogg sa...

Jag gillade den en trea, tyckte att den var så seg i början, men sen kom den igång.