tisdag, maj 11

Tidsfördriv

Två saker som jag känner lite mer för än andra är böcker och listor. Två saker som gör att livet går lite lättare. Självklart är de helt tillräckliga var och en för sig, men i kombination blir det lite lite bättre.

Eftersom jag är hemma och sjuk idag har jag plockat ihop en lista på de bästa listorna för dagar som denna!

Jag började använda bok.nu för lite mer än ett år sedan och det låter lite klyschigt men det har faktiskt revolutionerat mitt läsande. Jag har betygsatt exakt 401 böcker och mitt snittbetyg är 3,41. Här får jag tips som faktiskt stämmer och jag skulle säga att jag är 90% nöjd med de böcker jag valt utifrån tjänsten. Jag har hittat min egen stil och förutom de jag varit tvungen att läsa av andra anledningar har jag inte läst några dåliga böcker sedan dess.


Skriv in namnet på en författare du tycker om och andra författare som liknar denna listas i en literature-map.

Hos listography kan man självklart göra vilka listor man vill, men jag använder det väldigt mycket till hjälp i mitt läsande. Bland annat listar jag vilka böcker jag har läst, vilka böcker jag vill läsa, i vilka länder de böcker jag läser utspelar sig. Jag listar favoritförfattare och vilka böcker jag läst av dessa samt vilka böcker jag har utlånade just nu och vad jag ska införhandla inför sommaren. Couldn't live without it.


Kan kanske tyckas vara en indirekt lista men hos Book Cover Archive finns det massor
med fina bokomslag.


bookdesire
Bookdesire är en ny bibliotekstjänst där du ställer in en personlig sökprofil. Tips på böcker utifrån vad andra tycker om samma böcker som du i all ära. Men ibland tycker man antagligen att en bok är bra av olika anledningar. Här kan du ställa in om du vill att boken ska vara snäll eller våldsam, kort eller lång eller kanske utspela sig i stad eller på landet.


The Book Seer förutspår vilken bok du kommer att läsa utifrån vilken du läst senast. Kanske inte bombsäkert, men ett roligt sätt att få tips.

Det här är inte bara Lists of Bests utan även The Best List. Jag kan spendera timmar här. Kategorierna är böcker, musik, film, platser, människor och annat. På boksidan finns bland annat listor på pristagare av olika slag men min favoritlista är självklart 1001 books you must read before you die. Det bäst av allt är att den räknar och jag har tydligen läst hela 3% av dessa 1001.

4 kommentarer:

Anna sa...

JAG ÄLSKAR LISTOR! Ska kolla upp alla som du nämner. Bok.nu känner jag ju redan till, men inte de andra. Gick in och kryssade i böcker på 1001 books. Fick bara en ynka procent. Himla besviken. Men asså, jag tänker lite som så att: räknas det om man har boken hemma? Om man har sett filmen? Om man har TÄNKT läsa den? För då kan jag kryssa i en himla massa fler.

Cia sa...

Det räknas fortfarande inte som att man läst den :) Men det är helt klart ändå bonuspoäng! Och för egen del blir jag bara mer sporrad till att läsa de böcker som står olästa och som jag tänkt läsa eller sett filmen. I vilket fall som helst kommer vi aldrig läsa alla 100% eller inte ens 10%. Men jag älskar att kryssa på listan iallafall...

Anna sa...

Intressant att man alltså inte behöver läsa Shakespeare innan man dör. Det har jag ju dock gjort och förväntade mig att få kryssa lite där. Trodde även att jag skulle få kryssa i "East of Eden" av Steinbeck t ex.

Men då vet jag alltså. Någon har bestämt vad jag måste läsa innan jag dör och det får jag helt enkelt förhålla mig till. Tur att vår nästa bokklubbsbok är med!

Sara sa...

Åh vilken underbart ambitiös lista på boksidor! Love it!