söndag, september 2

Att läsa på iPad

Jag skaffade för ett tag sedan en iPad. Lite oklart precis varför egentligen men jag gillar ju teknikprylar så jag var bara tvungen. Det var en sån där grej som jag inte riktigt kunde rättfärdiga (jag har ju både dator och smartphone) men "unnade mig" ändå denna pryl en dag när jag hade skött mig mycket bra samt "fått lite pengar över". Jag var värd en iPad helt enkelt. Och jag har haft trevligt med den, den är särskilt bra när jag ska ut och resa och inte orkar släpa på datorn, tycker jag. En bra surfplatta, helt enkelt. Men så har jag börjat nosa lite på det här med att läsa på den också. Jag har laddat ned tidningar och nu senast: bokklubbsboken Grow Up. Jag var till en början lite osäker på hur jag överhuvudtaget skulle ladda ned boken men jag tänkte på min kompis James Frey som berättade att han med ett enkelt klick brukar ladda ned böcker till sin iPad, ofta så fort han får talas om en bok som han vill läsa. Jag insåg att det säkert var mycket simpelt. Och det är det ju förstås. Jag skuttade in på iBooks och klickeliklickade ned den bara! Om jag förstår det rätt kan man även gå in på Kindles app och köpa böcker och jag tror att det även finns ytterligare sätt. Jag har dock endast testat iBooks. För mig innebar det många fördelar med att läsa denna bok på iPad. Jag har sammanfattat det i fem punkter:

1. Det gick hur snabbt som helst att få boken! Jag behövde inte vänta på att den skulle skickas till mig från någon nätbokhandel och började därmed att läsa den direkt när vi hade bestämt att det skulle bli den nya bokklubbsboken. På så vis hann jag inte heller börja på en annan bok och på så vis hann jag läsa ut boken långt innan det är dags för bokklubbsmöte. Mkt bra.

2. Den var billigare på iBooks än om jag skulle beställa den från nätbokhandel. Detta gäller inte alla böcker men i mitt fall var det så. 58 pix betalade jag.

3. Jag vill ofta läsa lite när jag har gått och lagt mig men det är problematiskt att läsa utan lampa och om lampan är tänd får min pojkvän svårt att sova. Med min iPad behöver jag ingen lampa! Den lyser ju av sig självt. Sjukt praktiskt. Det finns ju till och med ett nattläge som man kan klicka in, då blir bakgrunden svart och texten vit.

4. Jag kan markera saker på ett mycket smidigt sätt. Visst kan jag markera saker i en pappersbok också och göra hundöron och det funkar förstås det med, men här samlas alla mina markeringar på ett ställe och jag kan enkelt klicka mig till dem om jag vill läsa dem i det ursprungliga sammanhanget. Detta är särskilt bra när jag ska diskutera boken med mina bokcirkus!-kollegor.

5. Jag älskar att klicka fram, klicka bort, vända blad osv osv. Jag är svag för det snygga tekniska. Nu älskar jag visserligen också fysiska pappersböcker men det är mycket trevligt att variera sig.

1. Bokbibliotek; 2. Innehåll; 3. Mina markeringar;
 4. När jag klickar på en markering och kommer till markeringens ursprungssida

En annan fördel jag tänker mig är om man läser en väldigt tjock bok, säg 650 sidor som vår förra bokklubbsbok American Gods (vikt 460 g) – då kan det vara skönt att slippa släpa på den. Nu väger i och för sig iPaden också lite grann (vikt ca 600 g) men den tar åtminstone inte lika mycket plats. Jag tänker mig att detta är extra bra om man har många böcker att släpa på, t ex kurslitteratur. Nu har jag inte testat en renodldad läsplatta men om man ska ha en sådan tänker jag mig att det finns mindre och smidigare sådana? Som är ännu enklare att ta med sig än iPaden. Jag vet däremot inte vad mer man kan göra med dem, om man kan markera och klicka sig fram på samma vis. (Observera att jag inte är ute efter att göra reklam för just iPad, detta är dock det enda jag har testat i form av läsplatta/surfplatta.)

Ytterligare tänkbara fördelar med läsplatta: Man kan justera storleken på texten om det är så att man tycker att det är jobbigt för ögonen med små bokstäver. Man kan även lättare dölja att man läser pinsam bok på tunnelbanan/bussen, kanske ett tips för alla E.L. James-läsare. Om man nu skulle tycka att det är pinsamt att läsa sexböcker på tunnelbanan, vad vet jag.

Johanna Ögren har intervjuat Daniel Åberg om iPad som läsplatta här. Nu är det visserligen ett par år sedan och jag vet inte om allt fortfarande gäller (nu finns ju iPad i Sverige också och man köper böcker mycket enklare t ex) men det kan ändå vara intressant att se vad de säger. Jag har försökt leta runt lite bland  texter om iPad som läsplatta men jag hittar mest sådant som är ett par år gammalt. 

Vad jag tänker mig skulle göra läsupplevelsen ännu bättre är om jag kunde klicka på olika länkar eller om vissa delar var ljudsatta eller något liknande. Jag har för mig att detta finns, men kommer inte på konkreta exempel. Har ni tips? Vad tycker ni om att läsa på iPad eller läsplattor?

Uppdatering: Jag fick veta att det har skrivits lite om att läsa på iPad på sistone också. Bokbabbel skriver om iPadläsning här och Metta på Böckerx3 skriver om det här.

8 kommentarer:

Bokbabbel sa...

Både jag och Metta på Böcker böcker böcker har bloggat om våra Kindlen och nu senast om hur vi upplevde att läsa på iPad (i förhållande till Kindle). Här är mitt inlägg:

http://bokbabbel.com/2012/08/19/lite-om-ipadlasning/

... och om Kindle kan man läsa mer om under min kategori Kindle! :) Jag gillar också läsplattan som komplement!

boktok73 sa...

Jag läser på min Kindle och gillar det skarpt. Den största fördelen med en läsplatta är att det går utmärkt att läsa ute i solen, vilket jag älskar:) Är nog sugen på en iPad, jag är också en teknikälskare...:)

Anna sa...

Bokbabbel: Jag har lagt in länkar i inlägget! Tack för tips.

boktok73: Jag tror att en renodlad läsplatta är smidigare om man bara ska läsa, men det är ju det där tekniksuget man får ibland alltså ...

boktok73 sa...

Det är ju främst för tekniksuget jag skulle vilja ha en iPad, inte specifikt för läsningen...

Evelina sa...

Är själv i valet och kvalet mellan en kindle och en ipad. Och det lockar med ipad eftersom det finns så mkt mer än bara läsningen då...

Anna sa...

Å så alla bra biblioteksböcker som man kan låna med ett klick! Jag läser på läsplatta och i telefonen, drömmer om en surfplatta!

Maria sa...

Zlatans bok gjorde de en ipad-version av som är lite annorlunda uppbyggd än en vanlig "pärm-till-pärm-bok". Man kan komma direkt till klipp ur hans karriär och såna grejer. Ganska skoj och gör en framförallt nyfiken på vad mer man skulle kunna göra. Tänker att några steg in i framtiden så behöver kanske e-boken inte nödvändigtvis bara vara en digital version av den fysiska boken utan kan vara något annat, kanske inte nödvändigtvis något mer eller ens något bättre alla gånger, men något annat!

Evelina sa...

Maria: Låter jäkligt intressant. Har tänkt att testa readmill (http://readmill.com) snart, det bör ju vara lite åt det hållet du tänker?