torsdag, januari 26

Veckans boktips v. 4

Böcker har sedan jag var liten varit min räddning min kompis min styrka min svaghet mitt stöd. Jag lärde mig läsa genom att stava mig igenom en Dennis-serietidning (ni vet, Dennis som bodde granne med en sur gubbe) och sen var biblioteket för mig vad en godisbutik är för en random icke-bokmalsunge. Framförallt så älskade jag Maria Gripes böcker. Mamma har berättat att hon vid ett tillfälle var uppriktigt orolig för att jag gick för mycket in i boken när jag låg och hulkgrinade i soffan till Tre trappor upp med hiss av just Maria Gripe. Boken utspelar sig 1937 och handlar om Lotten som flyttar med sin mamma in till stan för att mamman börjar jobba som hushållerska i ett rikt hem, med hiss till och med. Eftersom det var cirka femton år sen jag läste den här senast så kan jag inte rekommendera den mer än att säga att jag själv är sjukt sugen på att läsa om den i ett fåfängt hopp om att den ska påverka mig lika mycket nu.

Jag har googlat lite och varit inne på varenda nätbutik och kollat och det verkar inte som om just den boken går att köpa längre, men jag hittade den på Bokbörsen och den bör finnas på biblioteken fortfarande.

4 kommentarer:

Dolly sa...

Åh, jag älskade Tre trappor upp med hiss! Läste Skuggan över stenbänken innan, men var nog aningen för liten för att förstå (tror jag läste dem i första klass eller nåt sånt) för den fastnade inte alls, men Tre trappor-serien slukade jag! En Gripe-favorit! Men skulle absolut inte våga läsa om, alldeles för rädd att bli besviken. Kanske läsa högt för ett barn, men det dröjer innan bebisen jag har i magen är redo att lyssna på Gripe :)

Linn sa...

Jag läste också Skuggan-böckerna och älskade dom. Har Tordyveln flyger i skymningen hemma, men tycker inte alls lika mycket om den som om dom andra jag har läst.

Och jag köpte ju Tre trappor upp med hiss i samband med att jag skrev inlägget och läste den igår och du har helt rätt. Det är inte alls samma sak nu som vad det var då. Men har iallafall lagt en ny order på fortsättningen Egna rum.

Sara sa...

Alltså SOM JAG ÄLSKAT Maria Gripe.

Linn sa...

Ja, men ja!