fredag, september 23

Mario Vargas Llosa


Sorry, dåligt med uppdateringar från bokmässan här plötsligt. Det beror på att jag drog från bokmässan vid tre och sen satt på tåg med dålig internetuppkoppling. Jag lyssnade i alla fall på Mario Vargas Llosa som talade om sin nya bok Keltens dröm tidigare idag. Det var 45 minuters snack om kolonialism, eftersom boken handlar om det. (Han snackade inget om kvinnan som madonna alt. hora eftersom det liksom inte passade in i sammanhanget. Heh.) Hans senaste bok är en sorts biografi som handlar om irländaren Roger Casements liv. När publiken fick ställa frågor om den senaste boken var det knäpptyst. Ingen sa något. Jag tänkte åh nej åh nej guhuhuuud vad svenska vi är, ingen vågar fråga något! Själv hade jag faktiskt ingen fråga kring hans senaste bok eftersom jag hade mycket dålig koll på den. Men sen var det några kulturtanter som ställde sig upp. Bland annat fick han frågan om hur pass "sann" boken var, om han hade hittat på mycket själv eller om den skulle vara så autentisk som möjligt. Vargas Llosa svarade att "I have written a novel, not a history book" men att han förstås inte hade hittat på saker som Roger Casement aldrig skulle ha gjort. Ola Larsmo, som intervjuade honom, menade att detta var den bästa bok Vargas Llosa någonsin skrivit. Själv känner jag mig nog mer sugen på tidigare grejer, de verk som han har blivit mest känd för. Nu har jag ju bara läst Den stygga flickans rackartyg och var inte särskilt begeistrad av den, men jag ska ge honom en chans till.

Ja, det var tyvärr allt från oss om bokmässan, nu är jag strax framme i Stockholm och ska gå av tåget (internet mkt bättre nu, förmodligen pga närmare civilisationen). Men ni kan fortfarande se UR:s sändningar här till höger. Tjarå!

2 kommentarer:

bokstödet sa...

Jag är dock lite sugen på att läsa Keltens dröm trots att jag vet att Vargas Llosas böcker är ganska krävande både mentalt och intellektuellt. Jag har fortfarande Den stygga flickan oläst i min hög.:)

miami beach condos sa...

very nice collection.beautiful post..thanks for sharing here..