lördag, januari 15

Jag snackar böcker med pappa

Vilken är den bästa bok du läst?
Ja hörruduru. Spontant har jag två stycken. Steinbecks Vredens druvor och Mailers De nakna och de döda.

Varför?
Varför? För att de kan åskådliggöra med ord så det blir hudnära. Vredens druvor till exempel, där finns detaljer jag aldrig kommer att glömma.

Jag har faktiskt Vredens druvor i bokhyllan och tänkte läsa den snart.
Den har du väl fått av mig va? Bra. Läs den. Men generellt alltså, bokens rytm är viktig. Rytmen, tempot måste stämma överens med mig. Jag kan läsa en halv sida och märka att det inte stämmer överens.

Du läser ju jättemycket. Hur många böcker läser du varje vecka egentligen?
Nyss läste jag ju ungefär fem böcker på en fyraveckorsperiod. Fast tidigare i veckan läste jag två böcker på ett dygn! Men det är vintern alltså, på sommaren läser jag inte.

Det gör du väl visst det?
Ja, på kvällarna innan jag ska sova läser jag ju förstås. Men inte som nu på vintern.

Har du alltid läst såhär mycket?
Jag har läst jämt. När jag var liten var det stående på önskelistan, böcker. Jag har faktiskt kvar alla mina ungdomsböcker!

Jag får ganska ofta höra att jag läser väldigt varierande och blandat, vilket verkar förvåna vissa. Men för mig är det ju det som är tjusningen med att läsa, att kunna läsa först en nobelpristagare för att därefter påbörja någon kioskdeckare. Gör inte du likadant?
Precis! Läste nyss ut en faktabok och därför tar jag en thriller nu. Läste nyss om den belgiska kungen Leopold också. Det blir mycket memoarer, biografier, arkeologi och historia.

Men om du var tvungen att välja bara en genre att läsa för resten av livet då?
Oj. Det blir svårt. Det skulle jag inte klara.

Du läser ju bara på svenska och jag har funderat lite på det. Jag försöker att läsa det jag kan på engelska om det är originalspråket och ju mer jag läser så desto mer märker jag att översatta böcker tappar så mycket. Kan du märka av någon skillnad mellan böcker skrivna på svenska och de som är översatta till svenska?
Det är väl om man märker att det är en felöversättning, att det inte fungerar i texten. Men jag har faktiskt inte tänkt så väldigt mycket på det. Däremot skulle jag vilja kunna ryska och läsa på originalspråk! Solzjenitsyn till exempel, hans texter är så oerhört täta, varje ord betyder så mycket. Man måste koncentrera sig för att följa med, det blir som att läsa en lagtext.

Du har ju ändå läst böcker över en ganska lång tidsperiod. Jag kan ju såklart läsa något som var skrivet på femtiotalet, men det blir ju inte samma sak som att läsa den på femtiotalet. Märker du någon skillnad på litteraturen över tid?
Jo, det har jag ju gjort såklart. Men jag tror det där handlar om att man själv förändras. Det är som att se en gammal film igen, en som man tyckte var bra när man såg den som artonåring men nu funderar man vad det var som var bra med den. Vad man tycker om är ju en färskvara eftersom man förändras hela tiden. Men det är klart, det finns ju vissa som står sig över långa tidsperioder. Shakespeare till exempel, och i viss mån Strindberg.

Vilken bok har påverkat dig mest då?
Alla böcker som är bra påverkar en ju på något sätt. Man får en ökad insyn i andra människors liv. Visserligen är det ofta fiktion, men det kommer ju ändå från en människa. Sen kan man ju bli påverkad på olika sätt, när jag var femton, sexton år var jag mycket för skräcklitteratur. Edgar Allan Poe och sånt. Jag blev mörkrädd mitt på dagen! Mamma och pappa var ute och åkte med bilen eller något, och jag var tvungen att åka hemifrån eftersom jag inte vågade vara själv.

Vi bestämde häromdagen att vår nästa Bokcirkus!-bok är Den store Gatsby. Har du läst den?
Mnja. Jag tror aldrig jag läste ut den, så det var väl inte direkt en favoritbok. Men jag har sett filmen. Ja, och det var väl kanske fel att se den först innan jag läste boken. Jag tror faktiskt att jag har filmmusiken någonstans på skiva.

Det ska bli spännande att se vad jag tycker om boken då. Tack pappa!

3 kommentarer:

Frida sa...

Vilket intressant inlägg!

Vredens druvor har jag också hemma oläst, men nu blev jag onekligen ännu mer intresserad vad det är för detajer han pratar om...

Evelina sa...

Vad kul att du tycker det! Enligt bok.nu bör jag få en femma på Vredens druvor, så jag borde onekligen sätta fart att läsa den...

Jenny sa...

Åh, vad kul! Tänkte göra något liknande med mina föräldrar, men det har inte blivit av.