torsdag, december 2

Tyska bokomslag


Det är ingen hemlighet att jag tycker att jag har för lite lästid och undviker att ge mig in i utmaningar av olika slag där jag inte själv får välja böcker helt fritt. Jag kommer därför inte skriva en lista med 20 böcker av tyskspråkiga författare att läsa inför nästa års Bok- & Biblioteksmässa i Göteborg med just det temat. Jag kommer heller inte skriva en lista med 20 böcker jag redan läst av tyskspråkiga författare för dessa har helt enkelt inte lockat mig särskilt mycket tidigare. Jag kommer göra en kort lista med snygga omslag på några av de tyska böcker jag läst och tyckt om och någon jag faktiskt mer än gärna kan tänka mig att läsa. Det är lite min grej det här att tjata ut bokomslagens roll.
Parfymen har varit en favorit sen jag läste den första gången och jag fascineras av den hela tiden. Jag har ett ganska vanligt omslag som jag sett i många olika varianter på många olika språk, men jag skulle gärna ta någon av följande. Gärna det klassiska penguinomslaget.

Den Oändliga Historien finns också i ett klassiskt omslag som varierats i det oändliga (haha). Det var riktigt svårt att hitta någa upplagor som kunde vara estetiskt tilltalande. Det kommer antagligen bli en omläsning av just den här boken eftersom det var riktigt längesedan nu. Däremot blir det inte något nyinköp av snyggare omslag. Ska jag läsa en tyskspråkig författare i översättning kan jag lika gärna göra det på svenska.När Herta Müller vann Nobelpriset förra året var jag snabb med att beställa hem ett exemplar av en av hennes böcker. Trots att jag faktiskt hört talas om författaren det året hade jag ingen koll på litteraturen och gjorde därför som jag ofta gör. Judge the book by it's cover. Jag tog helt enkelt den snyggaste boken.


Buddenbrooks är en sådan där bok som jag känner att jag borde läsa. Jag har också en något otydlig känsla av att jag tror att jag kommer tycka om den på grund av flera faktorer jag inte riktigt kan sätta fingret på. Skulle jag få tag på det översta exemplaret nedan hade jag dock kunna sätta hela handen på varför.Det här kanske inte var mycket till en lista, men jag kommer fortsätta att leta och jag kommer helt klart att fortsätta läsa andras långa listor med inspirationslitteratur och kan förhoppningsvis plocka fram några fler godbitar.

2 kommentarer:

Haren sa...

Jag älskar den här grejen med alla fina bokomslag ni visar. Får mig att vilja shoppa loss på snygga böcker deluxe mycket.

På Nya Zeeland är böcker urdyra men de fina fina klassiska Penguin-pocketarna(är det ett ord?)är billiga. Jag vill ha alla!

It's all about Books/Bokbloggen sa...

Gillar snygga omslag!! Det snyggaste jag har är nog "Thousand automns of Jacon de Zoet" av David Mitchell, som jag inte kunde låta bli att köpa i Amsterdam pga sin utsida. Gillar Choke osv osv, men har inga tyska roliga att komma med...

Ps. Hjärtdjur av Herta Muller var inget bra, trots sin fina utsida, men Parfymen däremot är både snygg på utsidan och superbra på insidan!