lördag, oktober 2

Inget svårt val

Har precis lärt mig vad uttrycket Tie-in betyder i boksammanhang. Om jag inte uppfattat helt galet är det typiska exemplet när t ex en bok blir film och i samband med filmen så släpps en ny upplaga av boken för att även marknadsföra filmen. Och inte helt oväntat är det bilder från filmen som pryder omslaget och så vidare. Jag gillar inte den typen av upplagor, dels för att de ofta inte alls är lika snygga som vanliga bokomslag plus att det blir så jävla reklamigt. Säger hon som jobbar med marknadsföring. I alla fall, jag undviker helst att köpa böcker om de är tie-in versioner. Så när jag skulle klicka hem nya Bokcirkus!-boken och hade möjligheten att välja mellan film tie-in-versionen för 102 kronor:


och en tidigare utgåva för 111 kronor:

var valet inte svårt. Den tidigare utgåvan är mycket snyggare, jag slipper filmreklamen och kan sätta en femma på att papperskvaliteten säkert är bättre också. Det är värt nio kronor. Vilken skulle du valt?

Ps. Boken som film heter "Oskuldens tid" i Sverige. Ehrm?

6 kommentarer:

Frida sa...

Jag känner precis likadant som du när det gäller sådana 'film-omslag'. Jag hade helt klart valt samma upplaga som du gjorde.

Evelina sa...

Ja, jag tror nog att vi är ganska många som tänker såhär. Samtidigt fattar jag ju varför man gör tie in-versioner, man når ju de som annars kanske aldrig ens hade sneglat åt boken.

Frida sa...

Ja det gör man ju. Plus att det behöver ju inte bara vara reklam för filmen, det kan ju också fungera så att de som är intresserade av filmen eller de som har sett filmen också tar på sig att läsa boken. Och det är ju bra i så fall!

Sara sa...

Jag har en stående regel vid bokinköp: om det finns ett exemplar som är upp till 10 kr dyrare, men snyggare - då köps det på en gång.
Om det däremot är mellan 11-30 kr dyrare så måste jag överväga lite och över 30 kr så är det inte värt det (30 kr är ju nästan en hel bok!).

Måste bara hålla med om tie-ins. Oftast så är det både fulare och opersonligare än originalet. Sedan måste jag bara meddela att jag har oturen att äga 3 böcker med Keira Knightley på omslaget...

Cia sa...

I just det här fallet valde jag att köpa movie tie-in varianten för att jag kände mer för den. Kanske för att jag sett filmen, kanske för att jag inte riktigt tyckte om det andra alternativet. Nu vet jag ju inte hur mycket boken skiljer sig från filmen, men i filmen förekommer ingen simning på bana, där är det simhopp det handlar om och den skillnaden stör mig lite. Önskar att det gick att få tag på det första omslaget vi hittade.

Sara: Berätta mer om Kiera-böckerna! Stolthet och fördom och Försoning chansar jag på? Men vilken mer?

Sara sa...

Cia: Helt rätt. Jag har dubbla exemplar av Stolthet och fördom, för mamma köpte den på bokrea åt mig - utan att veta att jag redan köpt den på bokrean tidigare.