tisdag, augusti 17

Vilket land vinner?

Till nästa gång vi har bokcirkus!möte så är det min tur att välja bok. Jag älskar att välja bok, det är en av mina favoritsysslor här i världen. Så jag tänkte spicea upp det den här gången. Och eftersom jag är bröllopsupptagen som en tok så kommer välja bokinlägget redan nu.

Krydda nummer ett kommer med ett tema och krydda nummer två kommer genom en onlineröstning.

Krydda ett: jag läser nästan inga nordiska författare, om de inte är svenska. Okej, jag har väl hunnit med några Fossum här och där, men jag kan inte komma på att jag läst några isländska författare. Så nu gör vi det. Eller norska. Eller finska. Eller en dansk.

Problem! Jag har stött på så himla mycket problem på vägen. Vet ni hur många böcker det finns på norska, finska, danska och isländska som inte säljs i Sverige? Många! Och om de säljs så har de bara översatts till arabiska (Per Pettersson), eller så finns de inte i pocket (en av våra grundstenar)? Många!

Följande böcker väljs mellan, och då mina vänner, får ni rösta på vilken vi ska läsa (krydda nummer två, vilket medförde ännu ett problem – hur får man in en röstningsmanick på blogger? Jag fick det inte att funka så nu röstar vi genom kommentarer! UPPDATERING! Rösta uppe till höger! Kommentera gärna nedan om ert val!). Jag vill inte skriva för mycket om varje bok, vi har vissa i bokklubben som inte vill veta något innan de läser böckerna, dock hänger det med en länk om man vill kolla in.

Island
Island ställer upp med Jón Kalman Stefánssons Sommarljus (Sumarljós, og svo kemur nóttin) som jag inte vet något alls om, men hittade när jag letade litteratur från Island.

Danmark
Från Danmark har vi mastodontboken Vi, de drunknade (Vi, de druknede) av Carsten Jensen. Den här har jag haft i min bokhylla hur länge som helst utan att orka läsa för den är så förbenat lång.

Finland
Omtalade Sofi Oksanens bok Stalins kossor (Stalinin lehmät) (den senare Utrensningen har tyvärr inte kommit i pocket ännu). Jag vet inte varför, men jag känner lite agg mot Oksanen, jag gillar henne inte och jag har ingen aning om varför. Däremot är jag nyfiken på hennes böcker.

Norge
Egalias döttrar (Egalias døtre) av Gerd Brantenberg representerar Norge. Även här en bok jag har noll koll på, men som lät kul.

11 kommentarer:

Linn sa...

Jag hejar på Finland. Gillar inte heller Oksanen av samma oklara anledning som dig, men vill gärna veta om ni gillar böckerna för jag diggar er boksmak och då kanske hon är värd att läsa.

Och Norge, Erlend Loe tycker jag ni kan ha med som val också. Han är så mysig.

Annika i Colombia sa...

Egalias döttrar har jag läst och gillade! Den är kanske inte precis ett litterärt mästerverk men den är tankeväckande och ganska rolig.

Här finns förklarat hur man lägger in en omröstning på blogger:
http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?hl=en&answer=42077

Jenny sa...

Fixade en omröstning uppe till höger!

Och Erland Loe kommer inte i min hand (!), gillar honom inte (säger jag efter att ha läst en bok).

Hanneles bok-paradis sa...

I Finland läser dom och översätter helt andra böcker.. Men jag har läst Hanne Ørstavik. Herbjørg Wassmo.. är känd.

Jenny sa...

Jag kollade faktiskt upp Herbjørg Wassmo, men han verkar inte säljas här.

Hanneles bok-paradis sa...

Erland Loe är ju ganska rolig :)
Vilken läste du?

Evelina sa...

Jag har en Herbjørg Wassmo-bok hemma!

It's all about books sa...

Jag gillar "Ut å stjäla hästar" av Per Petterson (norsk), fast jag gillade ju Naiv.Super av Erland Loe också... ;) Har bara läst en av norska Jo Nesbo (Fladdermusmannen), och den var väl...okej.

För Finalands del älskar jag Paasilinna. Eller ja, vissa av hans böcker är guld, andra lite sega. Isländskt läste jag Vinterstaden (deckare) vid årsskiftet, men jag gillade den inte. Vore kul att läsa något bra isländskt verkligen!

Jag röstade för norska boken.

Anna sa...

Men Jenny, hur KAN du inte gilla Erlend Loe? Han är ju fantastisk!

Jag har inte röstat ännu. Btw.

enligt O sa...

Sommarljus är riktigt bra!

Anonym sa...

Tips på isländsk författare: Vigdis Grimsdottir!