torsdag, maj 6

Bättre sent än aldrig?

Att ha en bokklubb är väl egentligen inte speciellt hett. I ärlighetens namn är det inte så länge sen jag själv funderade över vad som kunde få folk att starta en klubb för att läsa. Men så påbörjade jag min utbildning* med många seminarier där mängder av litteratur diskuterades. Många av mina favoritböcker är lästa som kurslitteratur med efterföljande seminariediskussioner och det är bara larv att påstå att de skulle vara mina favoriter utan de där diskussionerna. Det var oerhört givande att inse att det går att tolka text så totalt olika, för även om jag ju förstått det i teorin hade jag väl egentligen aldrig upplevt det i praktiken. Att plötsligt få en helt annan synvinkel på något som man själv inte ens reflekterat över att det ens skulle kunna tolkas på annat sätt är häftigt och gav många aha-upplevelser. Och så tog utbildningen slut. Ut i arbetslivet och jag hade tid att läsa precis vad jag ville istället för det som stod på litteraturlistan och gud så jag saknade diskussionerna! Emellanåt hade jag allvarliga planer på att börja plugga igen bara för att få tillgång till de där hett efterlängtade diskussionerna kring böckerna jag kanske inte ens fick välja själv. Tills det gick upp ett ljus: Bokklubb! Det är okej att kalla mig trögfattad och det tog säkert två år från att ljuset gick upp tills det blev en bokklubb (och då var det inte ens min förtjänst). Men gud så jag älskar att ha en boklubb!

* Medie- och kommunikationsvetenskap, Engelska och Kreativt skrivande - en kombination jag hett rekommenderar ur fler aspekter än bara för kurslitteraturen.

6 kommentarer:

Christopher Månsson sa...

Kul!

Själv har jag lite svårt att sätta mig med en traditionell bok men tycker det är väldigt givande när jag väl tvingar mig själv.

Jag tror verkligen på ett ökat intresse för e-böcker den närmsta tiden tack vare de läsplattor och pekskärmsdatorer (iPad framförallt) som är på framfart. Jag hoppas iallafall att det slår igenom. Ser väldigt fram emot det.

Evelina sa...

Det är ju det! Och det är därför det är extra bra med just bokklubb - man "tvingas" läsa sånt man kanske inte alltid skulle ha valt själv och jäklar vad bra det kan bli.

Ja, jag tycker också det är jäkligt spännande att följa. Var i NYC för 6 månader sen och såg en hel drös med läsplattor där och då kändes det totalt orimligt att det ens skulle kunna komma till Sverige.

Anna sa...

Jag uppskattade också litteraturdiskussionerna på universitetet! Jag skrev min kandidatuppsats om Moby Dick för fasen, det var ingen lätt match. MEN jag har lärt mig en hel del. Ska vi diskutera symbolik på våra bokmöten snart kanske?

Evelina sa...

Jag ser verkligen fram emot diskussionerna vid nästa bok! Men samtidigt är det lika roligt att som igår diskutera en "enkel" thriller och hur olika åsikter vi hade om den.

Anna sa...

Ja jag tycker om att diskutera allt möjligt! Böcker alltså. Inget annat förstås.

Men du, vad menade du med att det inte är särskilt hett att ha en bokklubb? Jag tycker att det är kalashett!

Evelina sa...

Jag menade i en generell mening, att ha en Bokklubb har väl aldrig ansetts som speciellt "coolt" bland allmänheten (och då menar jag i ett större perspektiv än bara coolhetsfaktorn t ex populärkultur har.)